Inloggen Social Schools

Eten en drinken

Wij vinden het onze plicht om kinderen bewust te maken van gezonde voeding en gezond bewegen. In dat kader mag het tussendoortjes alleen nog bestaan uit “schoolgruiten”: allerlei lekkers van groenten en/of fruit. Verder verwachten wij dat ieder kind een gezonde lunch bij zich heeft. Ook de drinkpakjes laten we weg! Vanuit onze basisprincipes weten we dat een duurzame wereld niet bevorderd wordt door het verpakkingsmateriaal van de pakjes. Bovendien leveren de pakjes op school een berg afval op. Voor zowel het tussendoortje als het lunchpakket en het drinken dat daarbij mag worden meegebracht, vragen we de ouders om hierbij aan te sluiten. Voor zowel bij het tussendoortje als de lunch, mogen de kinderen een beker met drinken meenemen naar school. Wij vragen u om bekers, lunchtrommels en bakjes van naam te voorzien.

Voor het gekoeld bewaren van de meegebrachte spullen is er bij elke stamgroep een koelkast. Aandachtspunten lunchpakket De GGD geeft de volgende adviezen: Een lunchpakket moet voldoende zijn, zorgen voor de nodige vitamines en mineralen en voldoende afwisseling bieden.

Let op de volgende punten:

  • Geef net zoveel eten en drinken mee als het kind thuis eet.
  • Halfvolle melk, sinaasappelsap of magere yoghurtdrank zijn heel geschikt.
  • Geef ook fruit mee.
  • Denk ook eens aan wat rauwkost, zoals radijsjes of worteltjes.
  • Geef voor de variatie in plaats van boterhammen eens een bruin bolletje en een krentenbol mee.
  • Geef niets mee, dat de kinderen in de verleiding kan brengen hun brood niet op te eten.
  • In een stevige, goed sluitende broodtrommel blijft het brood langer lekker.
  • Geef liever geen bederfelijke vleeswaren mee, zoals fricandeau en filet américain. 

Als een kind jarig is wordt dit, vaak met ouders en broertjes/zusjes samen, in de kring gevierd. De ouders zijn bij de verjaardagviering van hun kind van harte welkom. Het is wel belangrijk om vooraf hierover een afspraak te maken met de stamgroepleider. In de groep wordt flink gezongen en gevierd. De jarige mag een cadeautje uit de grabbelton kiezen en kiest een leuk 'cadeau' (activiteit) voor de hele groep.  

Bij feestelijke aangelegenheden zoals een afscheid, schoolreis of verjaardag van de stamgroepleider, wordt er soms een extra traktatie aan de kinderen gegeven. Als het kind een allergie of intolerantie heeft, is het raadzaam om contact op te nemen met de stamgroepleider om te kijken of het kind de traktatie mag hebben. Als de traktatie niet mag, zorgen ouders zelf voor een alternatief. Indien een traktatie gepland is, geeft de stamgroepleider dit vooraf aan ouders door zodat zij kunnen zorgen voor een alternatief.